>>Solidair met vluchtelingen [2018]

[Syrische zwemvesten vormen stil protest tegen vluchtelingendeal 05-2018] Honderden reddingsvesten van Syrische vluchtelingen lagen zaterdagmiddag in het gras langs de Westerplantage in Leeuwarden. Het was een stil protest tegen de vluchtelingendeal tussen Turkije en de Europese Unie. ,,Er verdrinken nog altijd evenveel mensen als voor de deal”, beweert Sytze Kout van Bed, Bad en Brood Friesland, een kleine particuliere opvang voor uitgeprocedeerde vluchtelingen. Op dit moment wordt er één persoon opgevangen.

Goed overleg Bed, Bad en Brood Friesland is een van de antikapitalistische organisatoren van de demonstratie. Ze liften mee op het straatfestival, maar maken er geen onderdeel van uit. ,,Vrijheid van demonstratie gaat voor, in goed overleg met de gemeente konden we deze plek gebruiken. Het straatfestival had bezwaar kunnen maken, maar we hebben geen verkeerde berichten gehoord.”

Oversteek De zwemvesten zijn geleend van een kunstenaarscollectief uit Amsterdam. Ze zijn eerder daadwerkelijk gebruikt door vluchtelingen die de oversteek hebben gemaakt van Turkije naar het Griekse eiland Lesbos. Voor Werner Lau genoeg aanleiding om even een foto te maken. De Duitse toerist beleeft met vijftien andere leden van een fotoclub uit Haselünne de jaarlijkse themadag en het thema is dit jaar Leeuwarden.

Probleem ,,Als Europa zouden we hier samen onze verantwoordelijkheid voor moeten nemen”, vindt Lau. ,,Griekenland en Italië zitten aan de grenzen van wat je aan opvang kan doen. Oost-Europese landen als Polen, Tsjechië en Hongarije doen veel te weinig, zij blokkeren de Europese eensgezindheid. Het is een erg groot probleem.”

Opvangen De organisatoren van het door harde muziek overstemde stille protest vinden dat Nederland veel meer vluchtelingen kan opnemen. Ze wijzen erop dat in de negentiende eeuw nog veel Friezen voor armoede vluchtten. ,,Uit Barradeel vertrok een achtste deel van de bevolking naar de Verenigde Staten.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s