>>antifa [2021]

[Anti racisme actie voor het provinciehuis in Leeuwarden 03-2021]

Dinsdag 3 maart was de plaatselijke Vrije Bond betrokken bij de spandoek actie van antifascistische actie Fryslan in Leeuwarden. Het is en blijft belangrijk om op straat acties te organiseren en vooral op het platteland. Je komt weliswaar vaak dezelfde mensen tegen en dan is het juist belangrijk om ook te kunnen samenwerken.

De spandoek actie is bezocht door een zestal antifa. Op het nieuwste doek -van 1,5 bij 6 meter- staat: ‘Jou rasisme en faksisme gjin romte / geef racisme en fascisme geen ruimte’. Tijdens de actie werd het persbericht uitgedeeld en was er een onaangekondigde speech waarin werd gewaarschuwd voor racisme en fascisme aan de hand van een verwijzing naar een geschiedenisleraar. De berichtgeving in de media is vaak gebaseerd op ‘human interest’ en niet meer gewend of daadwerkelijk geïnteresseerd naar inhoudelijke argumenten [persbericht]. Als je het krantenartikel in de LC [hieronder] kritisch leest dan wordt er alleen maar gesproken over politieke partijen als de PVV en Forum voor Democratie die volgens de geïnterviewde racistisch en stiekem ook fascistisch zijn. Alsof racisme voorbij gaat zodra de aanhang voor extreem-rechts slinkt.

Desalniettemin is de spandoek actie een geslaagd signaal om mensen tot nadenken te zetten. Acties op straat brengen mensen bij elkaar om zodoende mogelijk nog meer acties te organiseren waardoor de nadruk komt te liggen op zelforganisatie; solidair zijn met minderheidsgroeperingen zoals vluchtelingen, arbeidsmigranten, uitkeringsgerechtigden enz. Als straks de verkiezingen voorbij zijn blijven acties belangrijk; of je nu de aandacht richt op klimaatacties, wapenhandel, de vluchtelingenkampen, het minimumloon, de hoge huren, verkoop van huurwoningen, 1 mei… We hebben elkaar nodig.

Tot de volgende keer.
—————–

Persbericht

Leeuwarden, 3 maart 2021

Anti-racisme actie bij het provinciehuis in Leeuwarden

Vandaag demonstreren wij in Leeuwarden voor het provinciehuis met een spandoek waarop staat ‘Jou rasisme en faksisme gjin romte!’, in het Nederlands vertaald ‘Geef racisme en fascisme geen ruimte!’ We waarschuwen voor de toenemende vreemdelingenhaat en de opkomst van extreem-rechtse politieke partijen zoals de PVV en FvD.

We zijn allemaal mensen

De afgelopen decennia wordt de politiek sterk beïnvloed door luide, nationalistische en racistische stemmen die al lang een weerklank vonden in media en de samenleving. Maar er is ook de andere kant, die zichzelf niet agressief in de schijnwerpers van de media zet. Elke dag, verwelkomen mensen in Fryslân vluchtelingen waar de overheid dat niet kan of weigert te doen. Zij geven taalcursussen, repareren fietsen, verzamelen spullen voor kledingwinkels, organiseren cafés, concerten en helpen bij bezoeken aan instanties, zoeken appartementen, vervoeren meubels, zijn er voor jongeren die hier alleen zijn, troosten, begeleiden, moedigen aan – en leren al doende dat “de anderen” niet echt bestaan. Omdat we het zelf zijn, we zijn allemaal mensen.

Een agressieve racistische minderheid mag niet langer meer de politiek agenda bepalen. Te veel mensen geloven dat het bestaan van een vluchtelingencrisis vanzelfsprekend is, dat is niet zo. We hebben het in feite mede veroorzaakt en bevinden ons al een ruime tijd in een ecologische, economische en sociale crisis – en nu ook in een diepe humane crisis. Het debat gaat niet over degenen die hierheen zijn gevlucht, maar het debat gaat over ons allemaal. Het recht op waardigheid van alle mensen is de achilleshiel voor het functioneren van de democratie en de sociale rechtsstaat. Het betekent verschillen toegeven, geduld hebben met elkaar en elkaar altijd de hand reiken. Het gaat over erkenning, respect en participatie, over betaalbare huisvesting, goed onderwijs, gezondheidszorg, goed werk en vrije kansen op ontwikkeling.

Een solidair Fryslân voor iedereen!

‘Laten we nooit vergeten!’
Antifascistische actie Fryslân
afa.fryslan.nl ︲ facebook.com/afa.fryslan ︲ twitter.com/afafryslan
—————–

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s