>> Verslag straatprotest [2022]

[Op woensdag 22 december hebben we als volxkeuken Domela opnieuw een protestbijeenkomst georganiseerd] Fatsoenlijk eten en onderdak voor iedereen! Deze keer was het protest met maaltijden, kleding en benodigdheden aan dak- en thuislozen uitdelen nabij het stadhuis omdat we niet alleen de maatschappelijke nachtopvang van Wender als doelwit zien maar ook de plaatselijke partijpolitiek en het gemeenteapparaat. Inmiddels is door ons protest en het jarenlange rumoer van dak- en thuislozen en betrokkenen de dagelijkse warme maaltijd terug in de nachtopvang.

Protest tegen 4 dagen geen warme maaltijd maar soep, brood en fruit

In oktober 2018 vertelde de woordvoerder in reactie op onze eerste straatactie, dat zij hun werkwijze hebben aangepast zodat er meer rust voor de bezoekers komt om ze beter te kunnen begeleiden naar een passende vervolgplek. De bedoeling is dat de nachtopvang een voorziening is van kort verblijf omdat er maanden en soms jaren gebruik wordt gemaakt van de nachtopvang. De warme maaltijd is nu vervangen door soep, brood en fruit op vier dagen in de week. Koken is geen optie. “Daar hebben wij faciliteiten totaal niet voor, wij blijven een noodvoorziening. Anders wordt het een soort hospice en dat willen wij niet. Ik wil het zo sober mogelijk zodat mensen zo snel mogelijk uit hun crisissituatie komen”, aldus de woordvoerder.

Solidair met allen, ook die slechts een noodgeval verwijderd zijn van armoede en dakloosheid

Als volxkeuken willen we ook nog altijd dat de nachtopvang een een tijdelijke oplossing is. Mensen moeten snel een woning krijgen. Maar die zijn er onvoldoende. Huisvesting is wat ons betreft geen randvoorwaarde maar een hoofdzaak om dakloosheid effectief tegen te gaan. Dakloosheid beëindigen is alleen mogelijk als er woningen beschikbaar zijn en mensen de bestaansmiddelen hebben om hun woning te behouden. Onze strijd is niet alleen voor en met dak- en thuislozen, maar ook voor en met mensen die slechts een noodgeval verwijderd zijn van armoede en dakloosheid. Dit is een strijd die dwars door alle kwesties heen gaat: van huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg, milieu, systemisch racisme tot seksisme, en nog veel meer.

Op straffe van verlies van uitkering houdt men nog geen 300 euro in de maand over

Wij zijn van mening dat iedereen recht heeft op huisvesting en middelen van bestaan. Met de stijgende huurprijzen, flexcontracten en strafkortingen in de bijstand is het moeilijk om uit de schulden te blijven. Bovendien hebben bewoners in de maatschappelijke opvang geen huurbescherming. Integendeel, in het hulpverleningscircuit gelden er andere regels en niet alleen voor notoire herrieschoppers, maar voor allen. Sancties zijn een maand ontzegging van mensen hun verblijf in een 24-uurs voorziening of dat men zich vier keer per week moet melden bij Wenders op straffe van verlies van de uitkering. Dan houdt men nog geen 300 euro in de maand over. De beste manier om dakloosheid aan te pakken, is door het in de eerste plaats te voorkomen.

Het is onvoorstelbaar dat je mag vertrekken zonder dat er een woonplek is

Waar er voorspelbare routes naar dakloosheid zijn, zoals een schuldenproblematiek, als vluchteling uitgeprocedeerd raken, als arbeidsmigrant je woonruimte en werk kwijt raken, het verlaten van een zorgvoorziening of de gevangenis, moeten we er alles aan doen om mensen te helpen een huis te vinden en te behouden. Onder dak- en thuisloze mensen zien we veel jongeren uit een instelling voor jeugdzorg. En mensen die na detentie, een verblijf in de GGZ of maatschappelijke opvang weer terugkeren in de maatschappij en dan geen perspectief op onderdak hebben.

S.K. werkzaam in volxkeuken Domela en werkgroep Vrije Bond Friesland

De straatactie is mede door BIJ1 Friesland, Doorbraak en sympathisanten ondersteund geweest. Info is te vinden https://vrijebondfriesland.org/2021/12/02/22-december-een-straat-volxkeuken/


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s